ILMAILUTEOLLISUUS

 

 

 

Useiden erilaisten osa-alueiden tarkastelu on tärkeää, kun mitataan ajoneuvojen ja laitteiden osia ilmailuteollisuudessa. Samoin kuin eri osat täyttävät oman roolinsa lopullisen koneen toiminnassa, tarvitaan myös erilaisia laadunvalvontamenetelmiä sen mukaan, mitä tarkastetaan.

 

Vaikka ammattitaitoinen työ takaa laadun, on tärkeää tarkastella ja parantaa asioita, kuten käyttöturvallisuutta, elinikää ja kokonaiskustannuksia valmistusprosessin aikana. 


Tarvitsetko lisätietoja?

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja Mitutoyon tarjonnasta ilmailualan laadunvarmistuksessa

 

OTA YHTEYTTÄ


Yleisiä osia, jotka käyvät laadunvarmistuksen läpi ilmailuteollisuudessa 

Aerospace-Turbine-Image.png

Turbiinin siipien mittaus

 

Siiveke (aerofoil), joka on kiinnitetty turbiinilevyyn avainkomponenttina ilmailualan laitteiden moottorijärjestelmässä. 

 

Jotta moottori olisi tehokas, tietyt asiat on tarkastettava siivekkeiden osalta, jotta ne voivat täyttää tehtävänsä optimaalisesti. Pinnan ja profiilin tarkastelu ovat yleisimpiä näistä tarkastuksista.

 

 

Laadunvalvonnan teknologioita

Icon__Blade Profile Measurement.png
Siivekkeen profiilin mittaus

Siivekkeiden dimensioiden mittaamista suoritetaan säännöllisesti lentokoneiden moottorien valmistuslaitoksilla. Varmistaakseen, että asiat kuten pituus, paksuus ja kaarevuus ovat kaikki määritysten mukaisia, käytetään mittaamiseen yleisimmin koordinaattimittauskoneita (CMM) erikoisohjelmistoilla, kuten MAFIS Express. CMM täyttää tarpeen tarkkojen ja nopeiden mittauksien osalta, sillä turbiinin siivekkeiden mittaamista on paljon.

Icon__Blade Surface Inspection.png
Siivekkeen pinnan tarkastus

Koska näiden siivekkeiden pinnat ovat keskeisessä roolissa niiden kyvyssä suorittaa tehtävänsä, on ratkaisevaa, että niissä ei ole virheitä. Nopein tapa havaita virheet millä tahansa pinnalla on käyttää kosketuksetonta tarkastusta yhdistettynä tekoälyohjelmistoon, joka on opetettu tarkalleen, mitä etsiä, kuten esimerkiksi ROBOTAG. Tämä voi olla mitä tahansa odottamattomista halkeamista tai epäpuhtauksista valmistusprosessin aikana.


Aerospace-Bearing-Image.png

Laakerit

 

Useimpien pyörivien laitteiden toiminnan perustana laakerit ovat olennaisessa roolissa riippumatta siitä, mihin ne on sijoitettu

 

Laakerien tärkeän roolin vuoksi niiden laadunvarmistuksesta tulee entistä kriittisempää. 

 

 

Laadunvarmistuksen teknologioita

Icon__Roundness Testing.png
Ympyrämäisyyden mittaus

Laakerien valmistuksessa tärkeimpiä elementtejä on komponenttien oikea muoto. Ympyrämäisyyden ja muodon testauksessa keskeisimpiä mittauksia ovat samankeskeisyys, kohtisuoruus ja yhdensuuntaisuuden mittaukset, mikä tekee laitteista, kuten Roundtracer Extreme, erittäin hyödyllisiä.

Icon__Surface Roughness.png
Pinnankarheuden mittaus

Riippuen laakereiden osien pinnankarheuden vaatimuksista, tarvitaan erilaisia parametrejä määrittelemään pinta esimerkiksi kulumisen johdosta. Näitä voidaan havainnoida erilaisilla pinnankarheusmittareilla tuotannon aikana vaatimusten mukaisesti.

Icon__Hardness Testing.png
Kovuuden mittaus

Laakerin käyttötarkoituksesta riippuen, käytetyt osat voidaan valmistaa eri materiaaleista. Jotta materiaaleissa säilyisi yhdenmukaisuus, kovuusmittarit kuten HR-600 voivat testata monenlaisia materiaalityyppejä, kuten metalleja, muoveja, komposiitteja jne.


Aerospace-Sheet-Metal-Part-CMM-Image.png

Ohutlevyosat

 

Tyypillisesti ohutlevyosat valmistetaan taipuisista ja muokattavista metalleista ja nämä komponentit usein määrittävät lopputuotteen elementtien ulkoisen muodon ilmailualalla, kuten ulkokuori ja runkon erilaisina osina.

 

Valmistusprosessista johtuen, on useita asioita, jotka on otettava huomioon varmistuakseen, että ne valmistetaan oikein.

 

Nämä voivat olla tyypillisesti mitä tahansa dimensioiden mittaamisesta muodonmittaukseen ja pinnankarheuteen. 

Laadunvarmistuksen teknologioita

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensioiden mittaaminen

Ilmailuteollisuuden levyosat ovat yleensä varsin suuria verrattuna muihin laadunvalvonnan läpikäyviin työkappaleisiin. Tästä syystä monet valmistajat etsivät suurikokoisia koordinaattimittauskoneita ja usein ratkaisu löytyy Crysta- tai Strato Apex -sarjojen suurimpien mallien avulla. Koneiden suurimmat mallistot varmistavat nopeasti ja tarkasti, että nämä levyosat on valmistettu toleranssien mukaisesti.


Aerospace-CNC-Aluminium-Part-II-Image.png

Alumiiniosat

Käytetään ilmailuteollisuuden kaikissa osissa ja alumiiniosat koneistetaan tai valetaan tiettyihin muotoihin sen helpon työstettävyyden ja keveyden vuoksi. Varmistaakseen, että osat valmistetaan oikeisiin mittoihin valmistusprosessin aikana, useimmat tehtaat hyödyntävät koordinaattimittauskoneiden tarjoamaa korkeaa tarkkuutta.

 

Laadunvarmistusta voidaan tehdä mittauslaboratoriossa Crysta Apex V -tyyppisillä laitteilla tai suoraan tuotantolinjalla shopfloor CMM:llä, kuten MiSTAR 555 avulla. 

 

 

 

 

Laadunvarmistuksen teknologioita

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimensioiden mittaaminen

Varmistuakseen siitä, että koneistettujen tai valettujen metalliosien koko ja muoto ovat määritysten mukaisia, tähän tehtävään ei ole sopivampaa laitetta kuin CMM. Koordinaattimittauskoneissa käytetään tyypillisesti kosketus- ja skannaukseen perustuvia mittausantureita, että saavutetaan tarkimmat toleranssit ja mittaukset ovat toistettavia ja luotettavia.


MYYDYIMPIÄ TUOTTEITA - ILMAILUTEOLLISUUS

 

Edistyneet koordinaattimittauskoneemme, laserskannauksen teknologiat ja ohjelmistojen monipuolisuus soveltuvat erinomaisesti monimutkaisten ilmailualan sovellusten vaativaan 3D-mittaukseen

 

Haluatko lisätietoja?

Ota yhteyttä meihin